دسترسی سریع

ملی بیشتر

طراحی امروز برای شهرهای آینده

در چگونه شهری می خواهیم زندگی کنیم؟ مطمئنا شهری که هوشمند، مقاوم و مستحکم باشد. برای دستیابی به رویای خود، ضروری است ازهم اکنون با کمک استانداردهای ایزو، برنامه ریزی را آغاز کنیم. دکتر برنارد گیندروز(Dr Bernard Gindroz)، رئیس کمیته فنی ISO/TC 268 در این باره توضیح می دهد.

"اصولا شهرها بر اساس الزامات مورد نیاز توسعه می یافتند. مردم نیاز به مکانهایی برای خوابیدن، غذا خوردن و عبادت کردن، همچنین زیرساختهایی برای رفع نیازهای فوری آب، فاضلاب، حمل و نقل، گاز و برق در شبکه های گسترده تعبیه شده داشتند. بنابراین به تدریج همه چیز تغییر یافت و شهرها " به طور هدفمند" ایجاد شدند. امروزه ، مصالح پیشرفته، شبکه های حسگر و داده های کیفیتی به طراحان و مهندسان شهرسازی این امکان را می دهند که شهرهایی زیبا، متناسب با محیط زیست و دلپذیرتر برای سکونت ایجاد کنند.

پایه ریزی خدماتی که نقش برجسته ای در شهرهای پایدار آینده دارند- الگوهای جدید اقتصادی و حکومتی، ایمنی و بهداشت عمومی بهبود یافته، سیستمهای پیشرفته مدیریت آب و حمل و نقل - قابلیت های جدید شبکه ای هستند که در سراسر جهان در حال ایجاد است. موارد مذکور توسط استانداردهای تدوین شده کمیته فنی ISO/TC 268، شهرها و اجتماعات پایدار، از طریق همکاری جهانی که مرزهای جغرافیایی، صنعتی و تکنولوژیک را پوشش میدهند، حمایت می شوند.

خانواده استانداردهای ایزو با بیش از 20 استاندارد تازه منتشر شده و تعداد بسیاری استاندارد مرتبط در دست تدوین در زمینه شهرها، در حال رشد است تا نیازهای فعلی و آتی حوزه های شهری در سراسر جهان را پیش بینی نمایند. دکتر برنارد گیندروز، رئیس کمیته فنی ISO/TC 268 در زمینه شهرهای پایدارآینده فعالیت میکند. او در اینجا ، امیدهای خود را برای آینده شهری هوشمند تر به اشتراک می گذارد.

نشریه ایزو فوکوس: چگونه  با ایزو به هدف خود در کار رسیدید؟

دکتر برنارد گیندروز:" پس از فارق التحصیلی در رشته مهندسی مکانیک، تحصیلات تکمیلی خود را در مقطع دکترا در رشته انرژی ادامه دادم. این امر علاقه به انرژی پایدار و محیط زیست را در من ایجاد کرد. ادامه مسیر به سمت توسعه معیارها و دستورالعمل های استاندارد برای سایر سازمانها و شهرها، صرفا یک سیر طبیعی بود."

" در آن زمان در موسسه استاندارد فرانسه AFNOR که نزدیک به 2500 شرکت عضو دارد، فعالیت داشتم. فعالیت آن راهبری و هماهنگی فرایند تدوین استاندارد در فرانسه و اروپا و همچنین ترغیب به استفاده از استانداردها است. حدود چهار سال پیش AFNOR  از من درخواست نمود ریاست کمیته فنی ISO/TC 268 ، شهرها و جوامع پایدار، را بر عهده بگیرم."

" من تحت تاثیر رویکرد جامع ایزو برای تدوین و اجرای استاندارد های بین المللی در زمینه پایداری قرار گرفتم. استانداردهای ایزو با ارائه فرایندهای گام به گام، سیستمی منسجم و مرتبط برای ارزیابی پایداری شهرها را ارائه می دهند و به برنامه ریزی برای آینده کمک  می کنند. ایزو میداند که بیشتر منابع جهان در شهرها متمرکز شده اند و این به این معنی است که نیازمند آنیم که با شیوه موثر تری  اقدام کنیم. یکی از اهداف اصلی ما تطبیق فن آوریهای جدید با نیازهای متنوع شهرها در سراسر جهان برای اطمینان از رفاه حال شهروندان در حال حاضر و آینده است.

نشریه ایزو فوکوس: اگر یک شهردار و یا کسی که برای شهر تصمیم میگیرد علاقه مند به استفاده از استانداردهای ایزو در شهرشان باشند، از کجا باید شروع کنند؟

"چالش هایی که شهرهای مختلف جهان با آن مواجه میشوند اغلب بسیار پیچیده و خاص هستند. هر شهر ویژگیهای منحصر به خود را دارد و ما برای حفظ این ویژگی باید زمینه فرهنگی و منطقه ای آن را در نظر بگیریم. به عبارتی، بازخوردی که دریافت کردیم منطبق با این موضوع است - تمامی شهرها نیاز به چارچوب جامعی دارند که بتوانند از آن استفاده کنند. این نتیجه از طریق اجماع بین المللی در مورد مفاهیم عملکرد بهینه و چگونگی بکارگیری آن حاصل شده است."

"به علاوه ضروری است چارچوب مذکور با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد مطابقت داشته باشد، و برای خلق جهانی روشن تر و موفق تر برای همه طراحی شده باشد. استانداردهای مربوطه باید این اطمینان را ایجاد نمایند که به تمامی موضوعات مربوط به انرژی و آب، مدیریت، ایمنی جاده ای، حمل و نقل، تغییرات آب و هوایی، ورفاه شهروندان شامل افزایش سن افراد، میپردازند."

"برای آغاز این فرایند، مطالعه استاندارد ایزو 37101، توسعه پایدار در جوامع - سیستم مدیریت توسعه پایدار- الزامات و راهنمای استفاده، را پیشنهاد می نمایم زیرا مرجعی اصولی برای شهرهای پایدار است. این استاندارد، سیستم مدیریت کیفیتی را ارائه می دهد که به طور شفاف نیازمندیهای اولیه شهرها را برای تعیین نیازها و رویکردهای توسعه پایدار مشخص می کند. این استاندارد توسط سایر استاندارد های خانواده ایزو 37100 که اطلاعات، ساختار و ویژگیهای تخصصی تری را ارايه می دهند پشتیبانی می شود. مجموعه این دو خانواده استاندارد ابزاری از روشهای هوشمند برای مدیریت خدمات حکومتی، داده ها و سیستم ها در سطح شهر را ارائه میدهند".

واژه های " هوشمند " و " پایدار" اغلب به کار گرفته می شوند. تفاوت این دو واژه هنگامی که در ارتباط با شهرها بکار گرفته می شوند چیست؟

این کلمات شعاری گاهی می توانند منجر به سردرگمی شوند. به طور کلی، شهرهای هوشمند به اطلاعات سودمند و مناسبی تکیه دارند که به آنها در مدیریت منابع و برنامه ریزی برای توسعه آینده کمک کنند. در مقابل، شهرهای پایدار برنامه ها و طرحهایی دارند تا تاثیرات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی خود را تحت پوشش قرار دهند. ضروری است شهرها مقاومت خود را در مواجهه با افزایش جمعیت ارزیابی کنند، بدون اینکه تأثیر منفی بر نیازهای شهروندانشان در آینده داشته باشد. در هر دو تعریف، رفاه افراد در مرکزاصلی همه این ملاحظات وجود دارد.

استانداردهای کمیته فنی ISO/TC 268 نقش قابل مهمی در تمامی اهداف هفده (17) گانه توسعه پایدار سازمان ملل متحد خواهند داشت، که یکی از این موارد به طور خاص به شهرها اختصاص یافته است. استانداردهای تشویقی ابزارهایی قدرتمند برای کمک به اطمینان از ادامه فعالیت شهرها در رونق و ایجاد اشتغال، بدون وارد آوردن فشارهای بی رویه بر زمین و منابع هستند.

شما به تاکید بر اهمیت نقش آمار شناخته شده هستید...

خوب، همه شهرها نیاز به همسویی و سرمایه گذاری دارند، اما صرفا قادر هستند با کسب اطلاعات بیشتر در مورد توسعه پایدار از طریق مطالعات موردی و سنجش فعالیتهای بهینه این کار را انجام دهند. شهرها با ارتباطات و گزارش دهی قوی، درکنار اهداف کلیدی خود، می توانند سنجش، نظارت و ارزیابی انجام دهند.

ایزو آگاهی دارد که بیشترین منابع جهان در شهرها متمرکز هستند.

همه ما قبول داریم که داشتن اصطلاحات و تعاریف یکسان و همچنین شاخص های کلیدی عملکرد  که توسط همه شهرها تعریف و شناخته شده باشند اهمیت بسیاری دارد. ضروری است آمار کاملا به همان روش استاندارد شوند. شهروندان به استانداردها و متعابقا به آماری که بر اساس معیارهای استاندارد ارائه میشود اعتماد کنند. آمار و روشهای سنجش عملکرد را می توان از طریق اجماع ، نمونه هایی از عملکرد بهینه و ترکیب آخرین فناوری موجود، بدست آورد.

شهرها می توانند از سنجش ها و آمارها برای مقایسه عملکرد خود با سایر شهرها وهمچنین شناسایی فرصتهای بالقوه برای پیشرفت استفاده نمایند. همچنین می توانند این موارد را به عنوان مطالعات موردی موفق، فعالیتهای بهینه و شاخص های متداولی که امکان تنظیم و سنجش اهداف آتی را فراهم می کنند، به کارگیرند. شناخت و شاخص های مشترک منتج به حصول ارزش مشترک می شود.

فراموش نکنیم که همیشه یک حلقه توسعه پایدار مورد نیاز است. شرایط متغیر هستند، بنابراین ضروری است شهرها برای آن برنامه ریزی کنند و پاسخگوی آن باشند. استانداردهای ایزو مدیریت کیفیت را در تمامی فرایند به شرح زیر بکار می گیرند: شناسایی چشم انداز، تصمیم گیری، طراحی برنامه ها، اجرای برنامه ها و در نهایت بررسی نتایج حاصله. در پایان از خود بپرسید " آیا چیزی ارائه داده اید؟

مهمترین چالشی که تاکنون با آن مواجه شده اید چیست؟

کشورهای بسیاری در فعالیت های استاندارد مشارکت دارند. در ابتدا دشوار به نظر می رسد که بر روی اشتراکات برای مثال شهری در آفریقا با شهری در اروپا کار کرد.چالش ما در نظر گرفتن این تفاوت ها به گونه ای است که بتوانیم نقاط آسیب غالب را تعریف و بر روی آنها مشترکا کار کنیم.

نیاز است که استانداردهای ما برای تمامی شهرهای جهان کاربردی باشند. با وجود تمامی چالش ها، همكاران بسیار خوبی داریم و شهرها نیز نتایج بسیار مثبتی را گزارش می دهند. در فرانسه، استانداردهایISO/TC 268 ، مبنای الزام استانداردها برای پروژه های توسعه پایدار عمومی و دولتی را در نظر دارند؛ همچنین این استانداردها در سراسر اتحادیه اروپا از طریق بسته ویژه راهنمای شهر هوشمند شناخته شده هستند.

برنامه های آتی برای کمیته فنی ISO/TC 268 چیست؟

از شهرهایی که استانداردهای ما را به کار گرفته اند بازخورد دریافت می کنیم.حمایت این شهرها به ما کمک می کنند تا با شناسایی شکافها، بتوانیم استانداردهای موجود را بازنگری کنیم و ارتقاء بخشیم.

همواره یک چشم انداز بلند مدت وجود خواهد داشت: میخواهیم شهرهای ما ده ، بیست و یا سی سال آینده چگونه به نظر برسند؟ به نظر می رسد راه طولانی در پیش باشد، اما هم اکنون باید برای اجرای راهکارهای پایدار و هوشمند ، راه خود را هموار سازیم. شهر سال 2050 شهری است که از هم اکنون برای آن برنامه ریزی کرده ایم.

مترجم : فاطمه مزینانی - دفتر روابط عمومی و ارتباطات بین الملل

منبع: سایت سازمان ایزو

 
امتیاز دهی
 
 

نسخه قابل چاپ