جمعه 10 فروردین 1403   15:33:25
نظر سنجی
آشنایی با سازمان IEC
1395/10/11 شنبه
آشنایی با کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک  (IEC)

کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک که به اختصار IEC نامیده می شود در سال 1906 با همت دانشمندان، متخصصان و مجامع الکتروتکنیک کشورهای مختلف تأسیس شده است و وظیفه تدوین و انتشار استانداردهای بین المللی IEC در حوزه گسترده برق و الکترونیک و زمینه های مرتبط را بر عهده دارد.
مقر این کمیسیون تا سال 1948 در شهر لندن بود که از آن سال به بعد به شهر ژنو در کشور سوئیس منتقل شد. کمیسیون مذکور با توجه به روند جهانی ایجاد هماهنگی در استانداردهای ملی کشورهای مختلف و پذیرش هرچه بیشتر استانداردهای بین المللی از جمله IEC به عنوان پایه استانداردهای ملی و مبنای فعالیت های ارزیابی انطباق و گواهی محصولات برقی و الکترونیک به منظور تسهیل تجارت بین المللی تشکیل گردید. درشرایط حاضر، بیشترین تلاش کشورها صرف مشارکت فعال در مراحل تدوین استانداردهای بین المللی می شود. بدین لحاظ اکثر استانداردهای ملی کشورهای مختلف در زمینه الکتروتکنیک هم اینک به طور فزاینده ای بر اساس و معادل با استانداردهای IEC می باشند. هدف از تشکیل این کمیسیون، ارتقاء تشریک مساعی در کلیه مسا ئل استاندارد سازی و موارد مربوطه مانند بازبینی انطباق استاندارد ها در زمینه برق و الکترونیک و فن آوریهای مرتبط است که موجبات ارتقاء تفاهم بین المللی را فراهم میسازد و این هدف از طریق انتشار نشریات شامل استاندارد های بین المللی قابل دستیابی می باشد.
سازمان IEC با سایر سازمان های استانداردسازی بین المللی مانند سازمان بین المللی استانداردسازی (International Standardization Organization, ISO) و اتحادیه بین المللی مخابرات (International Telecommunication Union, ITU)  و همچنین با سازمان های مهم و اصلی استانداردسازی مانند IEEE، IEE، JIS، DIN، ANSI و BSI همکاری نزدیکی دارد.

 
نمودار سازمانی کمیسیون IEC
 

کمیسیون IEC توسط شورا (Council) که بالاترین مقام تصمیم گیری و برنامه ریزی است کنترل و هدایت میگردد. شورا، مدیریت تمام امور کمیسیون را به هیئت شورا (Council Board) محول می نماید. کمیته اجرائی (Executive Committee) مجری تصمیمات شورا و هیئت شورا می باشد. 
عضویت اعضا در سازمان IEC، بر حسب بنیه و فعالیت های اقتصادی کشورها به صورت عضو اصلی (Full member) و یا عضو مرتبط (Associate member) خواهد بود.
کشور ها پس از عضویت در سازمان IEC بنا به نوع عضویت، برای مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی  بایستی در کمیته های فنی مرتبط بنا به پتانسیل کاری کشور خود عضو شوند. کشورهایی که عضو اصلی هستند حق مشارکت فعال در همه کمیته های فنی را دارند. برای آشنایی بیشتر با انواع عضویت در کمیته های فنی، شرح اجمالی در مورد  آن در ذیل آمده است :


1-عضو فعال
( Participating Member)  P
اعضایی هستند که در فعالیت‌های کمیته فنی یا کمیته فرعی، مشارکت فعال دارند و ارائه رای به پیش‌نویس مدارک کمیته فنی/فرعی IEC برای آنها اجباری است. در صورت امکان نیز باید در اجلاس‌های کمیته‌های فنی IEC شرکت کنند. آرا اعضای فعال در رای‌گیری منظور می‌شود.

2-عضو ناظر
(Observer Member)  O
مشارکت در فعالیت‌های کمیته فی و یا کمیته فرعی و پاسخ به مدارک IEC برای آنها الزامی نیست. این اعضا به کلیه مدارک کمیته فنی یا فرعی دسترسی داشته و می توانند اظهار نظراتشان نسبت به این مدارک را ثبت نمایند ولیکن آراء آنها برای رای‌گیری محاسبه نمی‌شود.

3-عضو در ارتباط (Liaison Member)
سازمان‌های بین‌المللی که نقش موثری در فعالیت‌های کمیته فنی و یا کمیته فرعی دارند، می‌توانند عضویت در ارتباط  داشته باشند. این ارتباط می‌تواند بین کمیته‌های فنی مختلف و یا کمیته های فرعی نیز وجود داشته باشد.